کف پای ما از اجزای مختلفی از جمله استخوانها، رباطها و مفاصل تشکیل شده است. این اجزا به طور محکم و با رابطه مشخصی در کنار یکدیگر قرار دارند.
هنگامی که پاها به طور مکرر تحت فشار قرار میگیرند، این رابطه دچار اختلال میشود و میتواند منجر به درد و ناراحتی در کف پا گردد. یکی از بخشهای حیاتی و آسیبپذیر بدن ما، کف پا است؛ به همین دلیل باید درباره تودههای پا و روشهای درمان فیبروماتوز تودهای کف پا، بیشتر بدانیم. روش های درمانی گوناگونی برای این عارضه وجود دارد که یکی از مهمترین آنها، خرید کفش طبی زنانه است. در ادامه مقاله، تمامی روش های درمانی فیبروماتوز کف پا را مورد بررسی قرار می دهیم. تا انتها با ما همراه باشید.
فیبروماتوز چیست؟
فیبروماتوز به رشد طبیعی بافت همبند فیبرو اشاره دارد که شامل مجموعهای از ضایعات با الگوهای متفاوت در سنین مختلف است. فیبروماتوز نوعی تومور غیرسرطانی محسوب میشود.
بیشتر بخوانید» آشنایی با روش های درمانی درد زیر پنجه پا
پاتولوژیستها بر اساس محل ایجاد تومور، فیبروماتوز را به دو دسته تومورهایی که به طور مستقیم زیر پوست شکل میگیرند یا فیبروماتوز سطحی و تومورهایی که در عمق بدن ایجاد میشوند یا فیبروماتوز عمیق، تقسیم میکنند.
فیبروماتوز چه علائمی دارد؟
علتهای فیبروم کف پا هنوز بهطور دقیق شناخته نشده است. نشانه اولیه این عارضه، تشکیل یک توده با رشد آرام در ناحیه قوس پا، معمولا با اندازه کمتر از ۲.۵ سانتیمتر خواهد بود.
بیشتر بخوانید» راهنمای انتخاب کفش طبی مناسب بر اساس نوع بیماری
در آغاز، این توده ممکن است درد یا ناراحتی چندانی ایجاد نکند. با این حال، فیبروم ممکن است بزرگتر شود یا فیبرومهای جدیدی در نزدیکی آن، به مرور زمان ظاهر گردند.
تودههای بزرگتر معمولا دردناکتر هستند و این درد ممکن است در شرایطی چون وارد شدن فشار به توده، استفاده از کفشهای تنگ، راه رفتن بدون کفش و ایستادن به مدت طولانی، تشدید شود.
تشخیص فیبروماتوز به چه صورت است؟
فیبروم توسط پزشک، قابل شناسایی است. پزشک با انجام معاینه فیزیکی میتواند فیبروم کف پا را تشخیص دهد و ممکن است در برخی موارد به آزمایشهای اضافی نیاز باشد.
در حین معاینه، پزشک به ناحیه فیبروم و اطراف آن فشار میآورد تا درد را بررسی کند و توانایی فرد در ایستادن و راه رفتن را ارزیابی کند. همچنین، پزشک ممکن است آزمایشهای بیشتری مانند اسکن اشعه ایکس و تصویربرداری تشدید مغناطیسی انجام دهد تا سایر مشکلات پا از جمله کیستها، عفونتها، تاندونهای متورم، تاندونهای پاره شده و تومورها را رد کند.
بیشتر بخوانید» عفونت ناخن شست پا: علل، علائم و روشهای درمان
روش درمان فیبروم کف پا چیست؟
جهت تسکین دردهای عضلانی، التهاب و تورم، راهکارهای اولیه مشترکی وجود دارد که شامل موارد زیر است.
- پوشیدن کفشهای طبی
کفشهای طبی به خاطر طراحی و ساختار استاندارد خود، بهخوبی از کف پا محافظت میکنند و از بروز آسیبهای بیشتر و تشدید عوارض بیماری، جلوگیری خواهند کرد.
بیشتر بخوانید» به منظور بررسی ویژگی های کفش مناسب دوران بارداری + معرفی انواع آن، روی لینک داده شده کلیک کنید.
- کمپرس یخ
استفاده از کیسه یخ روی پا میتواند به کاهش درد و ورم کمک کند. برای این کار، چند تکه یخ را در یک کیسه نازک قرار دهید و آن را به مدت ۱۵ دقیقه روی قوس کف پا بگذارید.
این روش باید چندین بار در طول روز تکرار شود تا دردتان کاهش پیدا کند. یخ را مستقیما روی ناحیه آسیبدیده قرار ندهید، زیرا ممکن است به پوست آسیب بزند.
- بالا نگه داشتن پا
بالا نگهداشتن پاها نسبت به سطح قلب میتواند به کاهش التهاب و ورم کمک کند. همیشه هنگام استراحت، پاها را روی بالش یا سطحی بلند، قرار دهید.
- داروهای مسکن
استفاده از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن، استامینوفن و ناپروکسن سدیم میتواند به کاهش درد پا در افراد مبتلا به فیبروم کف پا کمک کند؛ اما مهم است که این داروها بهطور موقت مصرف شوند، زیرا استفاده طولانیمدت میتواند عوارض جانبی خطرناکی به همراه داشته باشد.
بیشتر بخوانید» برای درمان هالوکس والگوس چکار باید کرد؟
- استفاده از ژل موضعی
ژلهای موضعی مانع از رشد بافت فیبروز میشوند و برخی از این ژلها قادرند در طی چند ماه مصرف، درد را تسکین دهند.
- تزریق کورتیکواستروئید
تزریق استروئید به داخل توده درد و التهاب را کاهش میدهد که این امر ایستادن و راه رفتن را برای فرد ممکن میسازد. با این حال، تزریق کورتیکواستروئید معمولا تنها یک راهحل موقتی است و نمیتواند از رشد فیبروم جلوگیری کند.
- ورزش درمانی
ورزشهای کششی و قدرتی با افزایش گردش خون و تحریک سلولهای جدید در درمان فیبروم موثر هستند. فیزیوتراپیستها معمولا از روشهای مختلف جهت دستیابی به این هدف و همچنین کاهش درد و التهاب، استفاده خواهند کرد و برنامه ورزشی خاصی را پیشنهاد میکنند.
- استفاده از کفیهای طبی
کفیهای ارتوتیک با توزیع وزن بدن به طور یکنواخت در کف پا، فشار را روی قوس کف پا و فیبروم کاهش میدهند و به بهبود وضعیت و پیشگیری از عود مجدد بیماری کمک میکنند.
- جراحی
در مواردی که فیبروم بزرگ شده است و فرد دچار درد و ناراحتی شدید باشد، جراحی ضروری میشود. با این حال، جراحی فیبروم خطر ابتلا به بیماریهای دیگر پا، مانند کف پای صاف یا انگشت چکشی، را افزایش میدهد.
معمولا جراحی زمانی انجام میشود که روشهای درمانی دیگر موثر نباشند. بهبودی پس از جراحی ممکن است تا ۸ هفته طول بکشد و در افرادی که چندین فیبروم در کف پا دارند، احتمال عود مجدد پس از عمل وجود دارد.
سخن آخر
فیبرومهای کوچک معمولا بدون علامت هستند، در حالی که فیبرومهای بزرگ میتوانند درد مقاومی ایجاد کنند و بر توانایی حرکت فرد تاثیر بگذارند.
این فیبرومها بهطور طبیعی از بین نمیروند و جهت درمان فیبروماتوز تودهای کف پا، روشهایی مانند ژلهای موضعی، تزریق استروئید به داخل توده، استفاده از کفی ارتوتیک، ورزش و جراحی وجود دارد. همچنین، درمانهای خانگی مانند کیسه یخ و بالا نگهداشتن پا میتوانند در کاهش درد موثر باشند.