پای انسان از استخوانها و عضلات ریز فراوانی برخوردار هستند که ممکن است به راحتی در معرض آسیبهای گوناگون قرار بگیرند. حرکات یا فشار ناگهانی، راه رفتن زیاد، برخی بیماریها، استفاده از کفش نامناسب و … از جمله مواردی هستند که میتوانند موجب درد پا به ویژه کف پا شوند. بنابراین اولین اقدام برای رفع آن، یافتن علت خستگی و درد کف پا نیز میباشد.
خستگی و درد کف پا میتواند تاثیرات زیادی بر سلامت و همچنین کیفیت زندگی داشته باشد که از جمله این تاثیرات میتوان به افزایش خطر ابتلا به بیماریهای عروقی و قلبی، کاهش فعالیت ورزشی، افزایش استرس و اضطراب، کاهش کیفیت خواب و افزایش خطر ابتلا به آسیبهای حرکتی نیز اشاره نمود.
به طور کلی خستگی و درد کف پا به دلایل مختلفی بروز پیدا میکند که در ادامه به بررسی علت و همچنین راههای درمان آن خواهیم پرداخت.
آشنایی با علل درد کف پا
از جمله اصلی ترین و رایج ترین دلایل درد کف پا می توان به موارد زیر اشاره کرد:
پوشیدن کفش نامناسب
میتوان گفت یکی از مهمترین دلایل درد کف پا استفاده از کفشهای غیر استاندارد و نامناسب است. به خصوص اگر مدت زمان زیادی را در طول روز از آن استفاده شود، میتواند منجر به احساس خستگی و درد در ناحیه کف پا شود. بنابراین برای استفاده روزمره و طولانی مدت، انتخاب و خرید کفش طبی زنانه و مردانه بهترین گزینه خواهد بود.
اضافه وزن زیاد
در اثر اضافه وزن، فشار زیادی از سایر بخشهای بدن به پاها و قسمت کف پاها وارد میشود، که ممکن است منجر به درد و ناراحتی شود. چرا که پا مجبور به تحمل وزن بدن شده که همین میتواند از علل خستگی و درد کف پا باشد.
کف پای صاف
بعضی از افراد در ناحیه کف پای آنها انحنایی وجود ندارد، به همین دلیل ممکن است در زمان فعالیتهای طولانی مانند راه رفتن یا ورزشکردن، دچار درد و خستگی کف پا شوند. بنابراین میبایست از کفشهای استاندارد طبی استفاده کرده، و همچنین با مشورت با پزشک مربوطه تمرینهای حرکتی مرتبط انجام دهند.
آرتریت از علل خستگی و درد کف پا
آرتریت در واقع همان التهاب مفاصل بوده که از دیگر بیماریهایی است که موجب ایجاد ورم و در نهایت درد در ناحیه کف پا میشود. این التهاب و تورم ایجاد شده میتواند در راه رفتن تاثیر گذاشته و سبب ایجاد خستگی در پاها شود.
بیشتر بخوانید» انتخاب کفش مناسب برای پیاده روی
بیماری های کف پا
برخی دلایل مانند ضربه خوردن، مشکلات ژنتیکی یا تغذیه و … میتواند منجر به بیماریها و در نتیجه آن درد و خستگیهایی در ناحیه کف پا شوند، که به شرح زیر میباشند.
- فاسیای کف پا که به دلیل آسیب و کشیدگی رباط پاشنه پا به وجود میآید.
- متاتارسالژی، که بر اثر بیماری دیابت، زیادی بیش از اندازه قوس کف پا، نقرس و … ایجاد میشود.
- نوروپاتی محیطی، که بر اثر مصرف زیاد الکل، بیماری دیابت و بیماریهای خود ایمنی به وجود میآید.
بیشتر بخوانید» ۸ روش خانگی از بین بردن بوی بد پا
روش های درمان و رفع خستگی و درد کف پا
اولین اقدام جهت درمان و رفع خستگی و درد کف پا، مراجعه به پزشک نیز میباشد، تا پس از یافتن علت درد، اقدامات لازم نیز انجام شود. اما به طور کلی جهت رفع درد کف پا راهکارهای مختلفی وجود دارد که برخی از این روشهای درمانی به شرح زیر میباشد.
- کم کردن وزن و رژیم غذایی مناسب
- استفاده از درمانهای مکمل مثل طب سوزنی
- مصرف داروهای مسکن
- ورزش و تمرین مناسب
- فیزیوتراپی
- تزریق دارو به کف پا
- استفاده از کفش طبی مناسب
- در برخی موارد جراحی