قوز انگشت کوچک پا، عارضهای است که در آن انتهای استخوان متاتارس پنجم به سمت بیرون انحراف پیدا میکند و انگشت کوچک به داخل کج میشود. این وضعیت معمولا با کبودی، درد و تورم همراه است. استفاده از کفشهای تنگ باعث اصطکاک بین برآمدگی و قسمت داخلی کفش میشود که منجر به التهاب در این ناحیه میگردد؛ در ادامه این مقاله از فروشگاه تاپ آریانا علت و روشهای درمان برجستگی کنار انگشت کوچک پا را به طور کامل توضیح دادهایم.
بونیونت چیست؟
بونیونت در واقع برجستگیای است که روی سر استخوان متاتارس پنجم پا در ناحیهای که با بند اول انگشت پنجم مفصل میشود، ایجاد میگردد. علت اصلی این عارضه، فشارهای مداومی است که به این ناحیه وارد میشود. شایعترین منبع این فشار، کفشهای تنگ است که به پنجه پا فشار میآورند. به همین دلیل بسیاری از خانمها الویتشان را برای خرید کفش طبی زنانه گذاشته و آقایان ترجیح میدهند صندل را جایگزین کفش جلو بسته کنند. در برخی افراد، پس از بلوغ، پنجه پا به تدریج پهنتر میشود و این پهنای اضافی، در مواجهه با کفشهای تنگ، فشار مداوم را ایجاد میکند و منجر به برجستگی بونیونت میگردد.
این فشار باعث میشود که پوست تحت فشار قرار گیرد و متورم شود و پس از مدتی، احساس درد داشته باشید. اگر زیر پوست تحت فشار، استخوانی کمی برجسته وجود داشته باشد، فشار وارد بر پوست، بیشتر میشود و در این شرایط، پوست بین استخوان و کفش، فشرده و آزرده میگردد.
علائم هالوکس والگوس چیست؟
اولین علامت هالوکس والگوس، ایجاد برجستگی در ناحیه شست پا است. در ابتدا، این عارضه کوچک به نظر میرسد، اما با گذشت زمان وخیمتر شده و فرد را به این فکر وا میدارد که برای درمان هالوکس والگوس چه کار باید کرد. زمانی که انگشت شست پا به انگشتان کناری فشار میآورد، تراز طبیعی به هم میخورد و نتیجه آن، بیرونزدگی مفصل و ایجاد یک توده برجسته روی انگشت بزرگ پا است. در برخی موارد، هالوکس والگوس میتواند به انگشت کوچک پا نیز سرایت کند. از آنجایی که برجستگیهای ایجاد شده در انگشت کوچک پا، کوچکتر هستند، این وضعیت به عنوان بونیونت یا بونوئل شناخته میشود.
التهاب؛ دیگر دلیل برای بونیونت انگشت پا
علاوهبر برجستگی بزرگ در انگشت پا، ممکن است در اطراف مفصل آن تورم، قرمزی یا درد را تجربه کنید. در برخی موارد، احساس سوزش و بیحسی نیز ممکن است بروز کند. شاید در ابتدا هیچ نشانهای از التهاب نداشته باشید، اما با گذشت زمان، احتمال التهاب افزایش پیدا میکند.
میخچه یا پینه؛ دلیل دیگر بونیوت کوچک پا
یکی دیگر از علائم هالوکس والگوس این است که پوست در ناحیه زیر بونیون، ضخیم گردد. این ضخیم شدن پوست به نام پینه، شناخته میشود. علاوهبر برجستگی روی شست پا، هالوکس والگوس میتواند باعث ایجاد پینه یا میخچه در کف پا نیز گردد.
بیشتر بخوانید» چه کنیم کفش نو پا را نزند
درد یا حرکت محدود؛ عارضه ای دیگر از بونیونت انگشت پا
اگر در ناحیه انگشت شست پا یا کف پا، دچار درد شدید، باید فورا با پزشک خود تماس بگیرید. ناهمتراز بودن مفصل میتواند حرکت انگشت شست پا را محدود کند؛ به ویژه اگر آرتروز بر آن تاثیر بگذارد. در این صورت، ضروری است که به دنبال مراقبتهای پزشکی باشید. همچنین، استفاده از کفشهای تنگ یا پاشنه بلند و ایستادن طولانی مدت نیز میتواند علائم بونیونت را تشدید کند.
درمان غیر جراحی بونیونت چگونه است؟
در اکثر موارد، انحراف شست پا بدون نیاز به جراحی درمان میشود. هرچند درمانهای غیرجراحی نمیتوانند روند ایجاد بونیون را به طور کامل، متوقف سازند؛ اما میتوانند به کاهش درد کمک و از وخیمتر شدن بونیون جلوگیری کنند.
تغییر کفی کفش برای درمان بونیونت انگشت پا
برخی از کفشها با استفاده از بسطدهندهها اصلاح میشوند تا نواحی فشار روی انگشتان پا، گشاد گردند. پزشک شما میتواند درباره مناسبترین نوع کفش و ویژگیهای آن اطلاعات مفیدی ارائه دهد.
بیشتر بخوانید» چند راهکار برای گشاد کردن کفش تنگ
استفاده از پد یا بالشتک برای برطرف کردن بونیونت انگشت پا
بالشتکهای محافظ به نام “بونیون شیلد” در محافظت از ناحیه دردناک روی بونیون موثر هستند. این پدها را میتوانید از داروخانهها یا فروشگاههای لوازم پزشکی تهیه کنید. ابتدا پیشنهاد میشود که پدها را به مدت کوتاه مورد استفاده قرار دهید؛ زیرا اندازه پد ممکن است باعث افزایش فشار بر روی برجستگی شود و در نتیجه درد شما را بدتر کند به جای اینکه کاهش دهد.
استفاده از ارتزها و سایر لوازم برای درمان بونیونت انگشت پا
جهت کاهش فشار روی بونیون، احتمال دارد پزشک استفاده از کفیهای کفش بدون نسخه یا سفارشی (ارتز) را توصیه کند. همچنین میتوان از فاصلهاندازهای انگشتان پا استفاده کرد که بین انگشتها قرار میگیرد. در برخی موارد، استفاده از آتل در طول شب که انگشت شست پا را در وضعیت صاف نگه میدارد، به تسکین درد کمک میکند.
بیشتر بخوانید» انتخاب کفش مناسب برای پباده روی
آیسینگ روشی دیگر برای برطرف کردن بونیونت انگشت پا
استفاده از یخ چندین بار در روز، هر بار به مدت ۲۰ دقیقه، به کاهش تورم کمک خواهد کرد. توجه داشته باشید که یخ را بهصورت مستقیم روی پوست قرار ندهید.
چه زمانی به جراحی بونیون نیاز است؟
اگر پس از مدتی، با تغییر دادن نوع کفش و سایر درمانهای غیرجراحی، هنوز هم درد و مشکل در راه رفتن داشته باشید، پزشک ممکن است جراحی بانیون یا بونیونت را توصیه کند. این نوع جراحی شامل تنظیم دوباره استخوانها، رباطها، تاندونها و اعصاب به منظور بازگرداندن انگشت شست پا به موقعیت صحیح خود میشود. چندین روش جراحی برای اصلاح هالوکس والگوس وجود دارد.
بیشتر بخوانید» عفونت ناخن شست پا؛ علل، علائم و روش های درمان
اگرچه بسیاری از این روشها به صورت سرپایی و بدون نیاز به بستری در بیمارستان انجام میشوند، بهبودی کامل پس از جراحی بونیون معمولا زمانبر است. جراحی جهت درمان بونیون در نوجوانان توصیه نمیگردد، مگر اینکه بونیون باعث درد شدید شود که با تغییر کفش یا استفاده از ارتز، بهبود پیدا نکند. اگر نوجوان عمل جراحی هالوکس والگوس را انجام دهد، به ویژه قبل از بلوغ اسکلتی، احتمال بازگشت بونیون بسیار زیاد است.
جمعبندی
بونیونت یا برجستگی کنار انگشت کوچک پا، ناشی از انحراف استخوان متاتارس پنجم و فشار به انگشت کوچک است که اغلب به دلیل پوشیدن کفشهای تنگ ایجاد میشود. این وضعیت با علائمی مانند درد، تورم، التهاب و ایجاد پینه یا میخچه همراه است. عوامل محیطی مانند کفشهای نامناسب و ایستادن طولانی مدت میتوانند این عارضه را تشدید کنند. بونیونت معمولا در مراحل اولیه با تغییر کفی کفش، استفاده از بالشتکهای محافظ، آتل و کفیهای ارتز، آیسینگ و داروهای ضد التهاب قابل کنترل است.
در موارد شدیدتر که درمانهای غیرجراحی موثر نیستند، ممکن است نیاز به جراحی باشد. جراحی به اصلاح انحراف استخوان و تسکین درد کمک میکند. انتخاب روش درمانی مناسب باید تحت نظر پزشک انجام شود تا از پیشرفت بونیونت و عوارض احتمالی آن جلوگیری شود.